Prisustvo brojnih legendi i nejasnoća o Petrovaradinskoj tvrđavi , pa i šire, retko navode na pravi trag već češće udaljavaju od stvarnosti te se realnim sagledavanjem tako mogu upoznati mnoge ljudske sklonosti. Uporne glasine o svakojakim čudima nemaju potvrde, ali se baš sve ne mogu potpuno osporiti, niti iskoreniti.

Izazov za mnoge amatere istraživaće bila je provera legendi na terenu, nedovoljna opremljenost, a luda radoznalost i rizik vodili su takve pohode.

Nepotpuna istraženost Petrovaradinske tvrđave otvara prostor za izvesne polemike - svakako najviše o podzemnim galerijama. Sa jedne strane neki ljudi poneseni strastima, ali bez dovoljno znanja, proizvode čuda i senzacije, zapostavljajući realno i moguće. Za razliku od čudotvoraca, drugu krajnost ćine skeptici koji olako obezvređuju još uvek neotkrivene kolosalne građevine.

Između enigme i stvarnosti

U daljem tekstu možete pročitati izvode iz knjige Veljka Milkovića Petrovaradin kroz legendu i stvarnost koji govore o nekim misterijama i legendama o Petrovaradinskoj tvrđavi i njenom podzemlju:

Skrivena podzemna galerija? - Za vreme Napoleonovih osvajanja, dragocenosti iz Beca su neko vreme bile skrivane u podzemlju Petrovaradinske tvrđave. Pošto je "procurela" tajna.

Ventilacioni otvor ispod najdublje vojne galerije? - još dok je bio prohodan najdublji hodnik ispod jugoistočnog dela Hornverka, nedaleko od bunara na podu bio je dostupan kružni otvor.

PETI neman sa Petrovaradinske tvrđave - "Turski specijalci" su krišom u najcrnjoj noći u vrećama doneli mladunčad velikih gmizavaca (zmije, guštera i dr.).

Enigma kod malteškog krsta - U blizini table sa oznakom "kom. gal. 500" postoji "slepi" hodnik sa južne strane i na desnom zidu je (u formi reljefa) načinjen malteški krst sa dva valjka.

Kokošija jaja u malteru Petrovaradinske tvrđave - Sa kolena na koleno u narodu se prenosi priča kako su kokošija jaja dodavana malteru pri izgradnji Petrovaradinske tvrđave.

Postoji li tunel ispod Dunava? - Po staroj legendi u tajni tunel ispod Dunava se moglo ući iza oltara crkve Svetog Jurija

Veljko Milković je u više navrata bio i gost televizijskih emisija povodom svojih istraživanja Petrovaradinske tvrđave. U svom pojavljivanju u emisiji "Avantura" na Radio Televiziji Srbije Veljko Milković gostuje u epizodi pod naslovom: U potrazi za tunelom ispod Dunava i krst Templara.

U drugoj epizodi emisije "Avantura", pod naslovom: Tragom misterija Petrovaradinske tvrđave - Ronjenje do Kajzer bunara, Veljko Milković sa ekipom emisije i roniocima iz Velike Plane istražuje potpoljene podzemne hodnike Petrovaradinske tvrđave

Duhovi na Petrovaradinskoj tvrđavi?

Ekipa emisije "Ghost Hunters International" (Lovci na duhove) sa američkog SyFy TV kanala je 2011. godine posetila Novi Sad i istraživala podzemlje Petrovaradinske tvrđave! Petrovaradinska tvrđava jedan od najvećih slučajeva ikad!

Međunarodni istraživački tim "Lovaca na duhove", u epizodi koja je premijerno emitovana 02. februara 2011. na americkom naučnofantastičnom SyFy TV kanalu, posetio je Petrovaradinsku tvrđavu i uz pomoć haj-tek opreme istraživao je podzemlje Petrovaradinske tvrđave u potrazi za dokazima paranormalnih i spititualnih pojava koje su vekovima budila je veliku pažnju lokalnih žitelja.

"Ghost Hunters International" čini tim istraživača paranormalnih pojava koji koriste najsavremeniju tehnologiju i pokušavaju da naprave tonski ili video zapis "onostranog", na lokacijama za koje se vezuju priče o natprirodnom. Ekipa kanala "Sy-Fy" donela je na Petrovaradinsku tvrđavu veoma sofisticiranu i hipersenzitivnu opremu koja je identifikovala postojanje nekih paranormalnih aktivnosti u dugim hodnicima i tunelima ispod Petrovaradinske tvrđave.

Dvadesetočlana ekipa holivudske produkcijske kuće "Pilgrim Films & Television" u saradnji sa lokalnim partnerom "Media Art Service International" i "Istraživačko-razvojnim centrom Veljko Milković" iz Novog Sada početkom novembra 2010. godine na lokaciji Petrovaradinske tvrđave 7 dana je snimala kadrove za prvi holivudski dokumentarni film o Petrovaradinskoj tvrdjavi i njenim misterijama. U snimanju emisije, po idejnom sadržaju akademika Veljka Milkovića, dugogodišnjeg istraživača Petrovaradinske tvrđave, učestvovali su i domaći eksperti istoričari, paleontolozi...

Po rečima autora i učesnika emisije, Petrovardinska tvrđava je bila jedan od najvećih slučajeva ikad za GHI tim i po njihovim tvrdnjama oni su našli ono sto su tražili.

Pogledajte celu epizodu pod nazivom: Vojska mrtvih - Petrovaradinska tvrđava.


Dodatne informacije o Petrovaradinskoj tvrđavi možete pronaći u knjigama Veljka Milkovića:

- Petrovaradin kroz legendu i stvarnost (2001)
- Petrovaradin i Srem - Misterija prošlosti (2003)
- Svet misterija - Novi pogledi (2004)(
- Petrovaradinska tvrđava - Podzemlje i nadzemlje (2005)
- Petrovaradinska tvrđava - Kosmički lavirint otkrića (2007)

kao i u skriptama:

- Misterije Petrovaradinske tvrđave (1999)
- Petrovaradinska tvrđava između legende i stvarnosti (1999)

Dodatne informacije o ovim publikacijama kao i kako ih naručiti možete pronaći u odeljku Knjige i publikacije

Sve dodatne informacije o Petrovaradinskoj tvrđavi, istraživanju, alternativnoj vodičkoj službi i obilasku podzemlja i nadzemlja, knjigama i publikacijama mogu se dobiti kontaktirajući autora Veljka Milkovića koji je spreman i otvoren za svaki oblik saradnje sa svim potencijalnim strateškim partnerima i mogućnostima realizacije ideja i predloga kao što su otvaranja muzeja, kafe galerije, osnivanje alternativne vodičke službe, snimanje filmova i emisija, izdavanja novih knjiga i publikacija na svetskim jezicima itd. jer je do sada pokazana velika zainteresovanost domaćih i stranih građana i turista te postoji velika mogućnost za dalji razvoj ove oblasti i pokretanja različitih biznisa.

Takođe možete pogledati reportaže i intervjue o Petrovaradinskoj tvrđavi sa Veljkom Milkovićem koji su objavljeni prethodnih godina u štampanim medijima u odeljku Šta su drugi rekli - Izvodi iz štampe.


Pročitajte više o istoriji, podzemnim galerijama, hodnicima i misterijama Petrovaradinske tvrđave