Milkovićeva istraživanja Petrovaradinske tvrđave

Veljko Milković je veliki poznavalac Petrovaradinske tvrđave; sve od 1960. godine intezivno je istražuje, a 1965. godine uspeva da dešifruje znake za orijentaciju na raskršćima i time otkriva pravilnosti u podzemnom lavirintu kroz "strelaste", "Y" i "čekic T" raskrsnice. Takvim pristupom uspeva u bržem i bezbednijem pretraživanju dubokog, 20 km dugog podzemlja utvrđenog Petrovaradina.

Od 1975. godine bibliotekar Srećko Drk iz Petrovaradina angažuje ga kao vodiča za manje poznate delove utvrđenja - posebno za podzemne vojne galerije. Muzej grada Novog Sada 1977. godine dodeljuje mu zahvalnicu za "Svesrdnu saradnju na proučavanju Petrovaradinske tvrđave".

Krajem sedamdesetih, kao član naučno-tehničke redakcije, pri Kulturnom centru Novog Sada organizovao i vodio zapažene tribine o arheologiji i Petrovaradinskoj tvrđavi, uz učešće akademika prof. dr Bogdana Bruknera i prof. Milana Vranića. Ideja o savremenim zemunicama kao novim načinima stanovanja daje mu elan da do kraja sedamdesetih godina održi intezitet istraživanja podzemnih galerija.

Godine 1983. pri Biblioteci "Vladimir Nazor" iz Petrovaradina, Srećko Drk i Veljko Milković osnivaju "Klub prijatelja Petrovaradinske tvrđave".

Godine 1997. najavljuje knjigu "Misterije Petrovaradinske tvrđave", koja je "zaživela" u vidu feljtona, skripte i knjige. Tako je po prvi put "popunjena praznina" u dosadašnjoj literaturi o Petrovaradinskoj tvrđavi koja se podzemljem neznatno bavila. Zanimljivo je da su mnogi novinari i autori poput Živka Markovića, istoričara, tvrdili da podzemne vojne galerije predstavljaju najveću atrakciju Petrovaradina.

Kroz brojna predavanja i izlete upozoravao na opasnosti, ali i veliki turistički potencijal Petrovaradina, Fruške Gore, Srema i srednjeg Podunavlja.

Tokom 50 godina istraživanja Petrovaradinske tvrđave i njenih pozemnih galerija i hodnika Veljko Milković je izdao nekoliko knjiga:

- Petrovaradin kroz legendu i stvarnost (2001)
- Petrovaradin i Srem - Misterija prošlosti (2003)
- Svet misterija - Novi pogledi (2004)
- Petrovaradinska tvrđava - Podzemlje i nadzemlje (2005)
- Petrovaradinska tvrđava - Kosmički lavirint otkrića (2007)

kao i u skriptama:

- Misterije Petrovaradinske tvrđave (1999)
- Petrovaradinska tvrđava između legende i stvarnosti (1999)

Dodatne informacije o ovim publikacijama kao i kako ih naručiti možete pronaći u odeljku Knjige i publikacije


Pročitajte više o istoriji, podzemnim galerijama, hodnicima i misterijama Petrovaradinske tvrđave