Idejno rešenje

Koncept "Samogrejnih ekoloških građevina" istraživačko-razvojnog centra Veljko Milković predstavlja visokoenergetski efikasne građevinske objekte pasivne solarne arhitekture koji se greju pomoću sunčeve energije, okrenute ka jugu, sa instaliranim reflektujućim površinama oko prozorskih okvira kao inovativnom solarnom tehnologijom uvećanja toplote i svetla koje ulazi u objekte, i zemljanim omotačem oko konstrukcije objekata za maksimalno zadržavanje besplatne sunčeve energije.

Ovaj model izgradnje je primenljiv kod različitih vrsta građevina: od privatnih stambenih objekata, preko poljoprivrednih i stočarskih objekata, pa do poslovnih i javnih objekata. Osnov ovog modela izgradnje visokoenergetski efikasnih objekata je koncept “Samogrejne ekološke kuće" koji je osmisliIo i patentirao akademik Veljko Milković.

Tokom višedecenijskog verifikovnog naučnog praćenja rezultata i efekata korišćenja, potvrđeno je da "Samogrejna ekološka kuća" ostvaruje uštede u grejanju do 85%, uštede u hlađenju 100%, uštede u osvetljenju oko 30% i uštede u građevinskom materijalu od oko 10% te tako predstavlja jedini stambeni objekat kod koga se sa najmanje ulaganja ostvaruju najveće uštede energije.

Oblasti: energetika, ekologija, građevinarstvo

Discipline: ekološka arhitektura, zdravo stanovanje, energetska efikasnost u zgradarstvu, obnovljivi izvori energije

Koncepti