Podzemni tuneli i galerije Petrovaradinske tvrđave

Veljko Milković je veliki poznavalac Petrovaradinske tvrđave; sve od 1960. godine intezivno je istražuje, a 1965. godine uspeva da dešifruje znake za orijentaciju na raskrscima i time otkriva pravilnosti u podzemnom lavirintu kroz "strelaste", "Y" i "žekić T" raskrsnice. Takvim pristupom uspeva u bržem i bezbednijem pretraživanju dubokog, 20 km dugog podzemlja utvrđenog Petrovaradina.

U kratkom promotivnom filmu Istraživanje podzemlja Petrovaradinske tvrđave Veljko Milković otkriva deo svojih saznanja o podvzemnim tunelima.

20 km dubokih podzemnih hodnika

Podzemlje Petrovaradinske tvrđave predstavlja njenu najveću atrakciju, slažu se svi poznavaoci i autori koji su pisali o tome.

Između 1768. i 1776. godine intenzivno je građeno četvorospratno podzemlje. Dužina ovih komunikacija i podzemnih odaja navodno iznosi samo 16 kilometara. No to možda i nije sve, jer se na terenu stiče utisak o ipak većoj dužini.

Ovaj jedinstveni sistem imao je predviđene instalacije minskih polja, kao i prostorije za smeštaj vojnika, oružja i 12.000 puškarnica. Podzemne galerije u vanrednim uslovima mogu dati nužan smeštaj za preko 30.000 ljudi. U okviru podzemlja izgrađena su dva rezervna ratna bunara. veći se nalazio kod "Topovnjače" prečnika 4 i dubokog 60 metara (pogrešno u narodu nazvan "Rimski bunar"), a manji - cara Josifa II nalazi se u dubokom podzemlju Hornverka širok 2, a dubok 39 metara (kasnije u narodu nazvan "Kajzer bunar "). ]

Kao godina završetka Petrovaradinske tvrđave spominje se 1780. godina, mada su neki radovi u podzemlju i nadzemlju potrajali još nekoliko godina. Ipak sve planirano nije završeno, a to se u delu podzemlja najbolje vidi (neozidani hodnici, "zemljani tuneli", kraći "slepi" hodnici i dr.).

U dostupnim izvorima, nema nikakve potvrde o alternativnoj upotrebi podzemlja, već samo, čisto vojnoj (kontraminske galerije).

Istraživanje podzemlja

Tajnovitost i želja za avanturom, ponekog uvlače u rizik, te se upušta u istraživanje podzemnog sveta. Podzemlje je specifično izolovano od radio talasa, spoljašnje buke i svetla. Udaljeni od elektromagnetskog zračenja, ni mobilni telefoni niti tranzistori, nemaju baš nikakav signal...

Ispod južnog dela Petrovaradinske tvrđave, odnosno dvorožnog bastiona Hornverk, nalazi se najviše podzemnih vojnih galerija - tunela.

Mogućnost da se zaluta je najveća u dubokom podzemlju sa ustajalim vazduhom i tunelima manjih dimenzija od prvog nivoa. Međutim ima i jedna olakšica koju treba oprezno razmotriti, putokaz ili pravilnost raskrsnica.

Raskrsnice i podzemni hodnici

Napomena: Strelice i brojevi na slikama 6. i 7. nalaze se samo na skici radi objašnjenja, a sve objavljene informacije ne treba olako tumačiti!!!

Problemi su sve veći kod prikazanog sistema, jer je sklonost da se pojedini tuneli zazidaju sve veća. Pored toga treba obratiti pažnju kod " Y " raskrsnice ( Slika 4. oznaka 2), da se pođe ka dužem ogranku ili da se pravilno procene uslovi.

Pravilnost ili putokaz raskrsnica, bar donekle može smanjiti opasnost od gubitka orijentacije u podzemlju, a pored toga, više ne bi trebalo orjentacije radi, unositi svakojake predmete ili iscrtavati strelice na već, toliko iškrabanim zidovima.


Dodatne informacije o Petrovaradinskoj tvrđavi možete pronaći u knjigama Veljka Milkovića:

- Petrovaradin kroz legendu i stvarnost (2001)
- Petrovaradin i Srem - Misterija prošlosti (2003)
- Svet misterija - Novi pogledi (2004)(
- Petrovaradinska tvrđava - Podzemlje i nadzemlje (2005)
- Petrovaradinska tvrđava - Kosmički lavirint otkrića (2007)

kao i u skriptama:

- Misterije Petrovaradinske tvrđave (1999)
- Petrovaradinska tvrđava između legende i stvarnosti (1999)

Dodatne informacije o ovim publikacijama kao i kako ih naručiti možete pronaći u odeljku Knjige i publikacije

Sve dodatne informacije o Petrovaradinskoj tvrđavi, istraživanju, alternativnoj vodičkoj službi i obilasku podzemlja i nadzemlja, knjigama i publikacijama mogu se dobiti kontaktirajući autora Veljka Milkovića koji je spreman i otvoren za svaki oblik saradnje sa svim potencijalnim strateškim partnerima i mogućnostima realizacije ideja i predloga kao što su otvaranja muzeja, kafe galerije, osnivanje alternativne vodičke službe, snimanje filmova i emisija, izdavanja novih knjiga i publikacija na svetskim jezicima itd. jer je do sada pokazana velika zainteresovanost domaćih i stranih građana i turista te postoji velika mogućnost za dalji razvoj ove oblasti i pokretanja različitih biznisa.

Takođe možete pogledati reportaže i intervjue o Petrovaradinskoj tvrđavi sa Veljkom Milkovićem koji su objavljeni prethodnih godina u štampanim medijima u odeljku Šta su drugi rekli - Izvodi iz štampe.


Pročitajte više o istoriji, podzemnim galerijama, hodnicima i misterijama Petrovaradinske tvrđave