Milkovićeva proučavanja praistorije i Petrovaradinske tvrđave

Tokom javnih nastupa prethodnih godina, Veljko Milković je najavio kapitalna arheološka otkrića iz paleolita na Petrovaradinskoj tvrđavi kao i u Srednjem podunavlju, dok su iskusni arheolozi izjavili kako se o tome "nije moglo ni sanjati", te da je bilo "apsolutno nenadano"...

A dogodilo se i potvrdilo - kroz najnovija arheološka otkrića iz Paleolita. Na brojnim javnim nastupima, tvrdio je da je Srednje podunavlje kolevka praistorije sto se potvrdilo i kroz nedavna arheloska otkrića evropskih naučnika. Takođe poseduje jedinstvenu i neobičnu arheološku zbirku, a uz to, prikupio je brojne minerale i fosile Podunavlja kao i ostatke prethodne civilizacije.

Poređenjem nalaza i istorijskih spisa Veljko Milković dolazi do pretpostavke da je legendarna Atlantida najverovatnije bila smeštena na području Panonskog Basena, a u ovoj tvrdnji ga podržavaju svojim istraživanjima i brojni arheolozi iz regoina i sveta. Svoje teorije akademik Milković iznosi i u svojoj najnovijoj knjizi Panonska Atlantida.

Pored toga, Veljko Milković je i veliki poznavalac Petrovaradinske tvrđave, jednog od simbola grada Novog Sada. Sve od 1960. godine intezivno je istražuje, a 1965. godine uspeva da dešifruje znake za orijentaciju na raskrscima i time otkriva pravilnosti u podzemnom lavirintu kroz "strelaste", "Y" i "žekić T" raskrsnice. Takvim pristupom uspeva u bržem i bezbednijem pretraživanju dubokog, 20 km dugog podzemlja utvrđenog Petrovaradina.

Petrovaradinska tvrđava

Istraživanja Petrovaradinske tvrđave od strane akademika Veljka Milkovića

Panonska Atlantida

Hipoteza akademika Veljka Milkovića o mogućoj lokaciji Atlantide na području Panonskog basena