Koncept

Samogrejna ekološka kuća je suštinski različita od klasične kuće i to prvenstveno zbog potpuno nove koncepcije grejanja prostorija – pojačanim direktnim sunčevim zračenjem i maksimalnim iskorišćenjem energije. Ušteda energije se postiže upotrebom reflektujućih površina - sjajnih aluminijumskih folija - postavljenih iznad i ispod prozorskih okvira kuće radi povećanja solarnog dobitka tj. količine sunca koje uđe u kuću što je u ovom slučaju 2,5 puta veće nego kod običnih kuća. Sve ostale specifičnosti ove kuće proizilaze iz osnovnog zahteva za maksimalnim iskorišćenjem i zadržavanjem besplatne sunčeve toplote, a otud i glavna pretpostavka da ovakva kuća bude ukopana i prekrivena zemljanim slojem i svojom jedinom otvorenom stranom orijentisana ka jugu radi maksimalnog zahvata sunčevog zračenja.

U cilju maksimalnog iskorišćenja sunca i za uspešno grejanje tokom cele zime, potrebno je više puta povećati sunčevo zračenje koje ulazi kroz obične prozore i pri tome zadržati postojeći nivo toplotnih gubitaka kroz njih. Ovo je sa velikim uspehom postignuto specijalno proračunatim gornjim i donjim reflektujućim površinama, koje su ugrađene iznad i ispod svakog prozora.

Pod ovim se podrazumevaju površine koje u velikoj meri reflektuju direktno i difuzno zračenje Sunca (oko 80%). To su sjajne (aluminijumske) folije, limovi ili premazi (lakovi i boje) na čvrstoj podlozi postavljeni iznad i ispod svakog prozora na objektu kuće. Gornja reflektujuća površina je fiksna i uklopljena u strehu, dok se donja nalazi ispod prozora, pokretna je i služi kao kapak (mehanizam za regulaciju donje reflektujuće površine može biti sličan kao kod roletne, a u zatvorenom položaju reflektujuća površina je znatno efikasnija od roletne).

Reflektujuće površine su najjednostavniji i najjeftiniji solarni uređaj koji pored toplotnog dejstva služi i za povećanje unutrašnje osvetljenosti objekta te je na taj način ostvarena ušteda i u osvetljenju od oko 30%. Faktor povećanja sunčevog zračenja u objektu je ovako i do 2,5 puta veći.

Oblasti: energetika, ekologija, građevinarstvo

Discipline: ekološka arhitektura, zdravo stanovanje, energetska efikasnost u zgradarstvu, obnovljivi izvori energije

Osnovne karakteristike

Samogrejna ekološka kuća kao visoko energetski efikasan građevinski objekat odlikuje se sledećim prednostima:

  - Ogromna ušteda energije za zagrevanje (85%), hlađenje (100%) i osvetljenje (30%)
  - 100% ekonomska isplativost (usled uštede energije u periodu od 40 godina)
  - Jeftinija gradnja (moguće uštede do 10% u odnosu na klasičnu kuću)
  - Niži troškovi održavanja objekta (do 10 puta manji u odnosu na klasične kuće)
  - Dugotrajnost stambenog objekta (300 godina - nekoliko puta duži životni vek objekta u odnosu na klasične kuće)
  - Zdrav i kvalitetan život (zaštita od buke, vibracija, spoljnjih elektro-magnetnih zračenja, okruženje zelenilom produžava životni vek stanara)
  - Bezbedan dom (velika sigurnost stanovanja u slučaju zemljotresa, olujnih vetrova pa i ratova)

Nagrade i priznanja

2010. godine međunarodna fondacija "Energy Globe", sa sedištem u Austriji, proglasila je samogrejnu ekološku kuću, inovaciju Veljka Milkovića, nacionalnim pobednikom "Energy Globe Award 2010" za Republiku Srbiju za svoje više nego uspešno rešenje upotrebe solarne energije u arhitekturi i postignute izvanredne rezultate energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Galerija

Primer izvedenog objekta

Naselje Nemanovci, Novi Sad, Republika Srbija

Ovo je do sada najveći i najreprezentativniji stambeni objekat izgrađen u potpunosti po konceptu samogrejne eko-kuće Veljka Milkovića. U vlasništvu je dipl. inž. Aleksandra Nikolića koji je u saradnji sa Veljkom Milkovićem vršio projektovanje i izradio izvođački projekat te 1994. godine završio gradnju svoje eko-kuće u kojoj uspešno živi sa porodicom već više od 18 godina.

  - Tip:Stambeni porodični objekat
  - Spratnost: P + 1
  - Idejno rešenje: Veljko Milković i Aleksandar Nikolić
  - Izvođački projekat: Aleksandar Nikolić
  - Izvođač: Aleksandar Nikolić
  - Investitor: Aleksandar Nikolić
  - Godina izgradnje: 1994.
  - Krov: Zemljani pokrivač debljine 50cm
  - Hidroizolacija: vodonepropusni armirani beton + standardni hidroizolacioni materijali
  - Termoizolacija: unutrašnja - stiropor 5cm
  - Stolarija: drvo - vrata i prozori (dvostruko zastakljenje)
  - Ventilacija: Prirodna
  - Izvori energije: sunčevo zračenje - reflektujuće površine

Drugi samogrejni koncepti