parallax background

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Održivost podzemnog nasleđa, primer vojnih galerija Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Proučavanje i projektovanje ručne pumpe za vodu pomoću klatna
20 августа, 2021
VELJKO MILKOVIĆ: Nova, brza, poboljšana verzija dvostepenog mehaničkog oscilatora! (VIDEO)
1 новембра, 2021

Akademik Veljko Milković je, između ostalog, poznat i po svom višedecenijskom istraživanju Petrovaradinske tvrđave i njenih tajni. U prilog ovome govore brojne knjige i feljtoni koje je tokom svoje bogate karijere objavio. Grupa autora sa Departmana za geografiju, ugostiteljstvo i hotelijerstvo sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu su objavili međunarodni naučno-istraživački rad na temu Petrovaradinske tvrđave pod nazivom: "Održivost podzemnog nasleđa, primer vojnih galerija Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu". Rad je objavljen na engleskom jeziku, a Veljko Milković se pominje u nekoliko navrata u referencama ovog rada.


U ovom radu autori Tamara Lukić, Tatjana Pivac, Marija Cimbaljević, Bojan Đerčan, Milka Bubalo Živković, Snežana Besermenji, Ivana Penjišević i Rajko Golić se bave podzemnim galerijama Petrovaradinske tvrđave, njihovim trenutnim stanjem, analizom turističke ponude ovih galerija, kao i kako ih učiniti ekonomski održivim kao turistički objekat. Veljko Milković se, u nekoliko navrata kroz rad i u referencama, navodi kao jedan od značajnih izvora informacija.. U radu se, između ostalog, navodi:

Nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju svih preduzetničkih ideja prepoznat je i u višedecenijskim apelima Milkovića, čoveka koji je značajan deo svog radnog veka posvetio proučavanju podzemlja Petrovaradinske tvrđave.

Petrovaradinska tvrđava je predstavljena u okviru radne grupe Underground Built Heritage Reuse and Valorisation Strategies na COST akciji Underground4value kao dobar primer turističko valorizovanog podzemnog kulturnog nasleđa u Srbiji. Cilj rada je da se što šire razmotre opcije koje bi mogle doprineti održivosti ovih galerija..

U svrhu ove studije autori su koristili i među referencama naveli 5 knjiga Veljka Milkovića koje se bave Petrovaradinskom tvrđavom i sagledavanjem turističkih potencijala i to: Petrovaradin kroz legendu i stvarnost (Vrelo, 2001.), Petrovaradinska tvrđava - Podzemlje i nadzemlje (Vrelo, 2005.), Petrovaradinska tvrđava - Kosmički lavirint otkrića (Vrelo, 2007.), Novi turistički potencijali (Vrelo, 2006.) i Petrovaradin i Srem - Misterija prošlosti (Društvo za popularizaciju nauke, 2003.).


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *