parallax background

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Proučavanje i projektovanje ručne pumpe za vodu pomoću klatna

NOVOSADSKA TV: Srpska akademija izumitelja i naučnika (VIDEO)
9 августа, 2021
NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Održivost podzemnog nasleđa, primer vojnih galerija Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu
24 октобра, 2021

Istraživanja mogućnosti primene dvostepenog mehaničkog oscilatora akademika Veljka Milkovića u svetu ne jenjavaju. Svake godine se objavi nekoliko naučnih radova širom sveta koje se bave konkretnom primenom ovog mehanizma, a u mnogi od ovih radova su istraživanja vezana za primenu ovog mehanizma na ručnu pumpu za vodu. Naučni rad koji sledi je objavljen u Nepalu, at Kathmandu Univerzitetu koji se nalazi u provinciji Dhulikhel.


U ovom radu autori Rejsha Khoteja, Sandhya Mishra, Sarad Niraula, Kshitij Kunwar, Nirajan Ghimire, Krishna Prasad Shrestha i Pratisthit Lal Shrestha istražuju dizajn i efikasnost ručne pumpe za vodu sa klatnom. U uvodnom delu se navodi:

Projekat se isključivo bavi mehaničkim aspektom pumpe klatna, gde se eksperimentalni pristup primenjuje da bi se izveli zaključci. Prosečan protok vode po zamahom od 30°,40°,50° i 60° stepeni je 51ml, 59ml, 70ml, 98ml što ukazuje na to da je količina protoka vode u direktnoj sprezi sa uglom zamaha klatna, pošto se protok povećava sa većim uglom zamaha, a što se može videti iz eksperimentalnih rezultata.

U svrhu ove studije, autori ovog rada su dizajnirali i konstruisali pumpu za vodu sa klatnom korišćenjem različitih proračuna i izrađena je dodavanjem okvira, opruga, klatna u normalnu klipnu pumpu za stvarno eksperimentisanje. Navedeno je da ovaj dizajn pumpe ostvaruje protok 9% više vode u odnosu na na protok konvencionalne pumpe pod istim uslovima.

U referencama ovog rada se nalazi nekoliko prethodno objavljenih naučno-istraživačkih radova koji se bave proizvodnjom električne energije uz upotrebu dvostepenog mehaničkog oscilatora. Ovi međunarodni radovi se mogu naći na našem vebsajtu ovde.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *