parallax background

Veljko Milković: Kako učiniti dvostepeni mehanički oscilator efikasnijim? (VIDEO)

IDEJA: Veljko Milković predlaže šta možete da koristite umesto čeličnog kugličnog ležaja kod dvostepenog mehaničkog oscilatora
27 септембра, 2022
NORVEŠKA: Dvostepeni mehanički oscilator kao inspiracija u umetnosti
9 јануара, 2023

Akademik Veljko Milković se u ovom video snimku prvi put obraća auditorijumu povodom unapređenja vezanih za njegov najistaknutiji izum - dvostepeni mehanički oscilator. Ovaj video snimak je objavljen na njegovom zvaničnom You Tube kanalu.


Dvostepeni mehanički oscilator i njegova primena se već 2 decenije izučavaju širom sveta od strane naučne zajednice i entuzijasta, uz nebrojene replike konstruisane širom sveta, ali i mnogobrojne naučno-istraživačke radove objavljene u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i Africi. Prema podacima koje smo do sada prikupili preko interneta objavljeno je 2 doktorske disertacije, 4 diplomska rada, 39 naučno-istraživačkih radova, 5 radova sa naučnih skupocva, kao i mnogobrojni tekstovi. Svi radovi su dostupni na stranici Reference.

U ovom obraćanju auditorijumu akademik Veljko Milković ističe najnovije analize koje ukazuju na načine kako unaprediti efikasnost prvobitnog dizajna dvostepenog mehaničkog oscilatora. Ovim se pre svega misli na upotrebu keramičkih kugličnih ležajeva umesto čeličnih, čime se postiže veća brzina rada. Ovo je moguće zato što su keramičke kuglice lakše od čeličnih, prema tome imaju manju inerciju, stoga i manji gubitak energije prilikom oscilovanja. Takođe, one imaju i manji koeficijent trenja, čime se postižu efikasnije oscilacije.

Pored toga, Milković predlaže i konstruisanje dvostepenog mehaničkog oscilatora sa elastičnim nosačem i klatnom, koji se pokazao znatno efikasnijim po pitanju dugotrajnosti oscilacija u odnosu na prvobitnu konstrukciju.

Više o svemu ovome pogledajte u video snimku ispod.

Pogledajte video snimak


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *