parallax background

NORVEŠKA: Dvostepeni mehanički oscilator kao inspiracija u umetnosti

Veljko Milković: Kako učiniti dvostepeni mehanički oscilator efikasnijim? (VIDEO)
29 октобра, 2022
Na pomolu rešenje za energetsku krizu
3 фебруара, 2023

Dvostepeni mehanički oscilator je 2014. godine poslužio i kao inspiracija u umetnosti. U Norveškom gradu Bergen pri Akademiji umetnosti i dizajna je, u okvitu Izložbe "Skyvelære - Kritički osvrt na umetničkie rezultate stipendiranog projekta umetničkih istraživanja", predstavljena instalacija (objekat) koja je inspirisana oscilatornim sistemom klatno-poluga Veljka Milkovića.


Ovo je prvi put da se dvostepeni mehanički oscilator pojavljuje kao inspiracija u nekom projektu koji je vezan za umetnost. Izložba je organizovana u okviru Norveškog programa stipendija za umetnička istraživanja. Sama instalacija na ovoj izložbi se naziva Utopian Mobile i predstavlja objekat sa pokretnim delovima, tj. kamera i projektor (glavne komponente kola za povratnu video informaciju) koji su okačeni na suprotne krajeve šipke. Kamera postavljena na klatno na jednom kraju uhvatila je „neravnotežu“, dok je projektor na suprotnom kraju projektovao snimljenu sliku u istom pravcu.

Ako bi neko pomerio šipku iz ravnotežnog položaja, gurno ili povukao jedan od njenih krajeva, instalacija bi radila neko vreme, štancajući, rotirajući i stvarajući slike dok posmatra i odražava svoju okolinu kroz tekuće pregovore sa gravitacijom.

Autor ove instalacije (objekta), između ostalog, pojašnjava kako vidi ideju instalacije i šta njom želi da postigne. Pored toga navodi i sledeće:

Ovaj složeni sistem inspirisan je radom srpskog pronalazača Veljka Milkovića, koji razvija metodu za pojačavanje energije oscilujućom povratnom spregom, sa ciljem da konstruiše perpetuum mobile

Zanimljivo je da autor instalacije prepoznaje sponu između dvostepenog mehaničkog oscilatora i perpetuum mobilea, što je verovatno i razlog za odabir naziva instalacije: Utopian Mobile. Celokupan rad i izveštaj sa izložbe možete pročitati na linku niže.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *