parallax background
NORVEŠKA: Dvostepeni mehanički oscilator kao inspiracija u umetnosti
9 јануара, 2023
Veljko Milković: Prednost oscilacija nad rotacijama je dokazana (VIDEO)
5 октобра, 2023

Ministarstvo energetike SAD objavilo da je "sveti gral" u energetici, ipak, moguć i da je postignuta superefikasnost u proizvodnji energije, baš kao što je Veljko Milković decenijama tvrdio da je moguće dobiti višak energije.


Krajem prethodne godine, kao "bomba" odjeknula je vest širom sveta da su američki naučnici postigli nešto što se do juče smatralo gotovo nemogućim i da se iz procesa stvaranja energije na izlazu dobije više energije nego što je ulrošeno. Naime, Ministarstvo energetike SAD zvanično je saopštilo na velikoj konferenciji za štampu 13. decembra 2022. godine u Vašingtonu da su američki naučnici ostvarili istorijski proboj u istraživanju nuklearne fuzije postižući takozvani "neto dobitak energije", ostvarivši efikasnost od 154% čime su napravili prekretnicu u pokušaju da se dobije neograničena proizvodnja čiste energije. https://www.energy.gov/articles/doe-national-laboratory-makes-history-achieving-fusion-ignition

Ovo istorijsko dostignuće napravio je tim naučnika u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji 05. decembra 2022. godine kada su u eksperiment uneli 2,05 megadžula energije do cilja što je rezultirao sa 3,15 megadžula izlazne energije fuzije, generišući 50% više energije nego što je uloženo. Po rečima američkih zvaničnika, ovaj monumentalni naučni proboj je prekretnica za budućnost čiste energije koji će pomoći SAD da reše najsloženije i najhitnije probleme čovečanstva, poput obezbeđivanja čiste energije za borbu protiv klimatskih promena.

Ovo otkriće je istorijski dan za nauku jer konačno potvrđuje da su naučna iznenađenja u energetici, ipak, moguća i da se time otvaraju vrata za razmatranje i drugih naprednih energetskih tehnologija i ultraefikasnih sistema koje mogu na jeftiniji i bezbedniji način da ostvare isti efekat.

Da su ovakva iznenađenja zaista moguća u energetici, više decenija je govorio i Veljko Milković, naš svetski poznati i nagrađivani pronalazač i istraživač. Potvrdilo se sada da je on, ipak, bio u pravu kada je decenijama tvrdio i dokazivao putem merenja da je moguće postići ultraefikasnost u energetici i dobiti, kao i Amerikanci, višak energije i to čak sa mehaničkim sistemima, u "hladnom postupku", na mnogo jednostavniji način.

Naime, kod procesa nuklearne fuzije ostvaruju se veliki toplotni gubici i potrebna je ogromna energija da bi se takav jedan sistem za početak startovao uz, na kraju, problem ogromnog toplotnog otpada. Primenom efekata oscilacija i rezonancija i upotrebom tehnologije oscilatornih sistema sa pogonskim klatnom, čiji je Milković idejni tvorac, postigao bi se isti efekat i neto dobitak mehaničke energije na puno jeftiniji i bezopasniji način.

Bitno je istaći da su Amerikanci ovim tehnološkim probojem dobili nešto što se po klasičnoj fizici smatra nemogućim - dobiti više energije od uloga. Ovim je doveden u pitanje i Drugi zakon termodinamike, osnovni princip u fizici zbog koga su mnoge napredne tehnologije u startu odbacivane i smatrane neizvodljivim i nemogućim.

Ali najveći umovi u istoriji nauke dovodili su u pitanje delove zakona termodinamike. Tako je i Nikola Tesla 1900. godine u svom članku "Problem povećanja ljudske energije", objavljenom u američkom časopisu The Century Magazine, navodio mogućnost korišćenja novih izvora energije kao što su magentizam i gravitacija:

Moguće je, čak je i verovatno, da će se vremenom otvoriti drugi izvori energije, koji su nam sada nepoznati. Možemo čak naći načina da primenjujemo takve sile kao što su magnetizam ili gravitacija za pokretanje mašina, ne koristeći druga sredstva. Takva ostvarenja, iako prilično nestvarna, nisu nemoguća.

Nikola Tesla

Ova Teslina vizija dugo je bila van diskusija u naučnim krugovima, takoreći zabranjena, i nije se mogla saznati za nju od raznih autoriteta koji su podržavali zakon o održanju energije kao konačan i sveobuhvatan, iako nije sveobuhvatno ispitan.

Ne znajući za ovu Teslinu najavu, Veljko Milković je postigao ultraefikasnost zahvaljujući najviše gravitacionom potencijalu i dokazao direktno i indirektno suficit mehaničke energije kod sistema dvostepenog oscilatora sa pogonskim klatnom.

Može nam se ponoviti istorija

Stoga je bitno da nam se ne ponovi istorija, kao što je to bio slučaj sa Nikolom Teslom, i da ne dozvolimo ponavljanje iste greške da ovakva epohalna otkrića budu zapostavljena, kao što je i sam Tesla na kraju ostao u senci.

Svi naučnici i stručnjaci u svojim izjavama priznaju da je Tesla bio tragičan lik kome su krali izume, kao što je npr. sudski dokazano u SAD da je Guljelmo Markoni primenio Teslina otkrića i patente kod svog pronalaska radija. Po rečima akademika Vladimira Paara, Tesla je imao desetak oktrića na nivou Nobelove nagrade, osam ih je i dodeljeno drugim ljudima, dok ruski naučnici tvrde da je bilo čak 30 Nobela na bazi Teslinih otkrića.

Kod nas je malo poznato, ali dvostepeni oscilator Veljka Milkovića je skrenuo veliku pažnju u svetu; veliki broj istraživača na svim nivoima (profesori, inžinjeri, naučnici, studenti...) objavili su u naučnim časopisima i publikacijama pozitivne rezultate svojih eksprimenata kojima su potvrdili tvrdnje Veljka Milkovića.

Jedan deo ovih autora poštuje autorska prava i direktno odaju priznanje pronalazaču Veljku Milkoviću dok drugi, pak, ne poštuju originalno autorstvo i ne spominju izumitelja i njegov rad, već npr. objavljuju naučne tekstove i patentne prijave samostalno kao da je to njihovo lično otkriće.

Zato je bitno da ovakva značajna otkrića ne prođu tiho i da nas ne zaobiđe nova energetska revolucija jer ako ovakve stvari ostanu u senci neki moćnici bi mogli da se ovajde i prisvoje tehnologije samo za sebe.

Postignuta su napredna poboljšanja

Čitava današnja energetika je u začaranom krugu rotacija, jer su turbine, elise, rotori, zamajci, zupčanici, remenice i sl. koje su dominantne u energetici daleko manje efikasne od oscilacija i tehničkih rešenja bazirana na njima, kao što je tehnologija dvostepenog oscilatora Veljka Milkovića.

Rad na ispitivanju osnovih efekata oscilatornog sistema klatno-poluga se sprovodi i dalje. Postignuta su napredna poboljšanja i ostvarena druga generacija uređaja.

Kod sistema dvostepenog oscilatora postoje dobre i manje dobre osobine. Dobre osobine su da je već dokazano da su oscilacije efikasnije od rotacija - rezultati naučnih studija objavljeni su godinama unazad i već šest godina je u javnoj diskusiji naučna debata o ovom sistemu za koji je predviđena i pozamašna nagrada za antitezu.

Manje dobre osobine su da je za pokretanje sistema na ulazu potrebno koristiti elektromotore i generatore koji su svi rotacione mašine. Oni su u masovnoj proizvodnji i postoji veliki izbor istih i dostupne su u svim verzijama, ali svi su na bazi rotacija.

Na izlazu uređaja je moguće pretvaranje u kružno kretanje korišćenjem klasičnih visokoefikasnih generatora ili Bedinijevih kalemova, zatim primena linerarnih generatora ili kao najbolje rešenje, upotreba piezo generatora.

S obzirom na sadašnju energetsku situaciju, globalno zagrevanje i sve ostalo, vreme je da razmislimo malo o ovim naprednijim tehnologijama na bazi oscilacija i da primenom poboljšanja na bazi elastičnosti iskoristimo postignute efekte ultraefikasnosti da bi ubrzali prelazak našeg sveta ka energetski održivoj budućnosti.

Stoga je otvoren poziv za sve pojedince i kompanije okrenute ka održivom razvoju da zajedničkim snagama razmotrimo primenu ovih tehnologija na bazi oscilacija i rezonancije i da na bazi njih razvijemo nove izvore energije. Suficit mehaničke energije je prethodnih godina direktno i indirektno dokazan, a daljim usavršavanjem i pametnom primenom ovog sistema moguća je i visokoefikasna proizvodnja električne energije. Razvoj istog nije moguć u ekstremno kratkom roku (do godinu dana) već su potrebne naučni i inženjerski napori koji bi se realizovali kroz istraživačke projekte.


Podelite sa prijateljima


1 Comment

  1. Jacqueline Goodwin каже:

    I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like
    yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if
    all website owners and bloggers made good content as you did, the net
    will be much more useful than ever before.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *