parallax background

Nov naučni rad: Energetska prekretnica – Prirodne oscilacije umesto veštačkih – manje efikasnih rotacija

RTS – ZVEZDE I VOJNICI: Lagumi Petrovaradinske tvrđave (VIDEO)
3 августа, 2014
Dvostepeni mehanički oscilator: Ekspanzija istraživanja u Indiji
5 септембра, 2015
Akademik Veljko Milković je objavo nov naučni rad na temu "Energetska prekretnica - Prirodne oscilacije umesto veštačkih - manje efikasnih rotacija". Ovaj rad predstavlja kvalitativno obrazloženje prednosti oscilacijatornih u odnosu na rotaciona kretanja, a u sklopu obrazlaganja super-efikasnosti i principa rada dvostepenog mehaničkog oscilatora. U ovom radu je, istovremeno, prvi put predstavljen i oscilator sa elastičnim klatnom.

Posmatranjem živih bića nije teško zapaziti da su gotovo sva kretanja oscilatorna. Ptice lete mahanjem krila, slično kao i ribe koje osciluju perajima i repom. Prilikom kretanja ljudi i kopnenih životinja takođe se može govoriti o oscilatornom kretanju, a slično je i sa unutrašnjim organima.

Međutim, kroz razvoj energetike otišlo se u daleko manje efikasnom smeru kroz široku upotrebu rotacionih uređaja (turbine, elise, rotori, zamajci, zupčanici, remenice, lančanici, bregasti mehanizmi...). Tako se rasipa ogromna energija kroz buku, habanje, kavitaciju, a sve na štetu životne sredine.


Tako se poslednjih godina eksperimentalno dokazuje da su oscilacije klatna daleko efikasnije od rotacija i da je bilo pogrešno viševekovno ubeđenje o rotacionom principu kao nekakvom savršenstvu. Drugačije rečeno da forma točka, iako afirmisana u transportu, nije baš svuda najbolje i najefikasnije rešenje.

Do sada najbolji rezultati postignuti su sa elastičnim klatnom, a što je i potvrđeno zvaničnim merenjima Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Nove konstrukcije elastičnog klatna omogućuju postavljanje većeg broja elastičnih traka u proverenom rasporedu te se tako mogu dozirati frekvencije i veća opterećenja – bez dodatne frikcije (know-how). Solucije magnet-gravitacionog hibrida omogućuju veću gustinu energije usled povećanja brzine oscilovanja, kao i pri znatno većim inercijalnim silama klatna (know-how).



Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *