PRAVDA: Da li je Atlantida bila ostrvo u Panonskom moru?

BAŠTA BALKANA: Novosadski pronalazač Veljko Milković dospeo i u udžbenike
10 марта, 2017
NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Optimalna parametarska analiza mehaničkog oscilatora za primenu pumpanja
12 јула, 2019

Internet portal Pravda je uradio intervju sa akademikom Veljkom Milkovićem o hipotezi Panonske Atlantide u jednom veoma maštovito napisanom članku. Tokom intervjua akademik Milković obrazlaže na osnovu kojih činjenica tvrdi da se legendarna Atlantida nalazila baš na prostoru Panonskog basena.


U članku se, između ostalog, navodi:

Poznati novosadski izumitelj i Veljko Milković tvrdi da se, poput Acteka, Inka ili Maja, ugasila praistorijska civilizacija, koja je poznavala i lasersku tehnologiju. Fatalnom promenom toka Dunava nestala je na potezu sadašnje Vojvodine i odnosno podunavlja. Gde se krije drevna Atlantida, još se nagađa, a ono što Milković tvrdi jeste nam Atlantida leži nama pod nosom.

Kao da je sa Denikenom i Žilom Vernom igrao žmurke, Milković veli da moćni Dunav podno Ribnjaka kraj Petrovaradinske tvrđave krije veliku tajnu o postojanju prastare razvijene cizilizacije Atlantide, kojoj bi kojoj bi Lepenski vir bio unuče. Putovao je Veljko Milković kroz literaturu u središte Zemlje, a potom zahvaljujući vrsnom ronilačkom daru zbog čega je poneo nadimak iz detinjstva Veljko Podmornica.

No, njegov “Nautilus” ima i materijalne dokaze, vidljive odmah u njegovoj istraživačkoj radionici. Poređane, kao u vitrini kakvog muzeja, dobrodošlicu će vam poželeti Veljkove iskopine: njeno veličanstvo školjka “panonka”, nalik na ostrigu, iskopina od opala sa rozetom na površini i rezovima nalik klinastom pismu, dve majušne školjke sa otvorima, prikladne za minđuše, parčići keramike ko zna kad polupanog ćupa. Svi ovi predmeti izronjeni u vreme niskog vodostaja Dunava iz debelog mulja podno Ribnjaka nemaju oštre ivice, zaobljeni su i glatki kao baršun, što ukazuje na njihovu drevnost.

Veliku tajnu nameće panonska ostriga. Na njoj je duboki zarez, Veljko je odmerio čak 72 milimetra, koji je u tvrdoći njenoj mogao da načini laser samo, a otkuda on u drevna, prastara vremena? Motiv za SF-priču, ili otrežnjenje, uz naučnu hipotezu da je ovome kumovao neki praistorijski predator?


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *