parallax background

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Optimalna parametarska analiza mehaničkog oscilatora za primenu pumpanja

PRAVDA: Da li je Atlantida bila ostrvo u Panonskom moru?
17 јуна, 2018
BLIC: Da li postoji tunel ispod Dunava? Podzemlje Petrovaradinske tvrđave krije pravu misteriju
22 јула, 2019

Od 2013. godine je objavljeno mnoštvo naučno-istraživačkih radova na temu dvostepenog mehaničkog ocilatora akademika Veljka Milkovića. Naročito velik broj radova je vezan za primenu oscilatora na klipnoj pumpi za vodu i najveći broj radova dolazi iz druge najmnogoljudnije zemlje sveta, Indije. Naučni rad koji sledi se bavi parametarskom analizom dvostepenog mehaničkog oscilatora, a objavljen je od strane Katedre za mehanički inženjering Mar Barselios Koledža za Inženjering i Tehnologiju koji se nalazi u saveznoj državi Kerala, Indija.


U ovom radu autori Rejin Balachandran, Nandu A. i Nirmal M. S. istražuju efikasnost pumpe za vodu sa klatnom (dvostepenim mehaničkim oscilatorom). U uvodnom delu se navodi:

Sprovedene su razne analize na izraženom modelu dvostepenog mehaničkog oscilatora, poput odnosa dužine, ondosa težine i efikasnosti. Oscilator je konstruisan sa teleskopskim klatnom koje omogućava podežavanje dužine. Tokom eksperimenta su se koristile varijacije u podešavanjima polaznog položaja klatna i odnosa težine poluge, kako bi se utvrdio optimalan odnos klatna i poluge koji daje maksimalan učinak. Maksimalna efikasnost oscilatora koji je primenjen za pumpanje vode je 92,07%.

Važno je napomenuti da se u uvodnom delu rada jasno stavlja do znanja da je u pitanju ispitivanje dvostepenog mehaničkog oscilatora akademika Veljka Milkovića, kao i njegove patentirane primene na klipnoj pumpi za vodu. Pored toga, Veljko Milković je naveden i u referencama pored 20 drugih naučno-istraživačkih radova korišćenih u svrhu oblikovanja ovog rada.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *