parallax background

BLIC: Da li postoji tunel ispod Dunava? Podzemlje Petrovaradinske tvrđave krije pravu misteriju

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Optimalna parametarska analiza mehaničkog oscilatora za primenu pumpanja
12 јула, 2019
Noć istraživača sa Veljkom Milkovićem
30 септембра, 2019

Srpska dnevna novina Blic je objavila članak o Petrovaradinskoj tvrđavi u kojem se špekuliše o mogućem podzemnom tumelu koji prolazi ispod Dunava do novosadske strane. Iz tog razloga je njihov novinar razgovarao i sa akademikom Veljkom Milkovićem, kao velikim poznavaocem Petrovaradinske tvrđave i čovekom koji je mapirao kompletno podzemlje ove velelepne građevie koja je simbol Novog Sada.


Između ostalog u članku se navodi:

Međutim, akademik Veljko Milković, koji Tvrđavu aktivno istražuje od šezdesetih godina i od tada traga i za misterioznim tunelom, kaže da nije potvrđeno da on postoji, ali nije ni da ga nema.

Najčešća greška je da ljudi pomisle da je tunel stari vodovod koji ide od Bastiona carice Marije Terezije i spušta se u Dunav gde je bio zahvat vode. To je zemljani tunel, urušen je i nema veze s ovom pričom. Da bih odbranio tu legendu, lansirao sam svoju verziju, da tunel nema veze sa sadašnjom tvrđavom iz 18. veka, nego sa ranijim utvrđenjima. Pre su tu bili Turci 160 godina, Vizantija, Rimljani... Istorijska građa o današnjoj Tvrđavi dobro je istražena i nigde ni u kakvoj dokumentaciji ni na nivou ideje ne piše o tunelu ispod Dunava

akademik Veljko MIlković

No, kako dodaje, na sve misterije oko Petrovaradinske tvrđave gleda pomalo navijački, pre svega zbog turizma, pa je organizovao ronilačke ekspedicije u podvodne tunele. Sve su završavale bez dokaza.

Milković smatra da se uz velike napore takav tunel može napraviti, ali da za našu Tvrđavu i nije bilo mnogo razloga za to. Istražujući podzemlje Tvrđave uverio se koliko je borba sa vodom teška.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *