parallax background
BLIC: Da li postoji tunel ispod Dunava? Podzemlje Petrovaradinske tvrđave krije pravu misteriju
22 јула, 2019
HELM CAST: Iščezla dunavska civilizacija (VIDEO)
3 октобра, 2019

Evropska manifestacija Noć Istraživača se od 2005. održava širom starog kontinenta, poslednjeg petka u septembru i okuplja naučnike koji te noći dele svoje znanje i ljubav prema nauci. Ove godine se u Srbiji ova manifestacija odigrava u čak dvadeset devet gradova, među kojima Novi Sad slavi 10 godina kao grad sa najdužom tradicijom obeležavanja ove manifestacije. Svi programi ove manifestacije su besplatni.


U okviru ove manifestacije, koja okuplja naučnike sa celog starog kontinenta, je i Gradska biblioteka Novog Sada pripremila različite programe za građane. Između ostalog, u holu odeljenja "Đura Daničić" je 27. septembra od 18 časova gostovao i akademik Veljko Milković, koji je sa posetiocima podelio iskustva i fokusirao se na 3 pronalaska.

Akademik Milković je govorio o dvostepenom mehaničkom oscilatoru, njegovom izumu koji je opšteprihvaćen u svetu, čija se primena i efikasnost proučava na brojnim univerzitetima, i koji je i u industrijskoj proizvodnji našao primenu, budući da u ovom trenutku postoji preko 200 firmi koji proizvode uređaje zasnovane na ovom mehanizmu.


Pored toga, govorio je i o konceptu samogrejne ekološke kuće - solarne zemunice, koju je akademik Milković osmislio i na osnovu koje je pre 25 godina urađena i prva stambena kuća, kao i o iskustvima vlasnika u pogledu uštede energije u ovakvim objektima.

Akademik Milković je govorio i o rezultatima istraživanja Petrovaradinske tvrđave, kao i arheološkim nalazima i inspiracijama koje su usledile na osnovu tih istraživanja.


O gostovanju Akademika Milkovića na manifestaciji Noć Istraživača pisali su i mnogobrojni mediji:

NS Uživo - Novosadski izumitelj Veljko Milković predstaviće svoje patente i izume

Dnevnik - "Noć istraživača" u gradskoj biblioteci

Novi Sad Info - Noć istraživača u petak u BIG-u, Svilari i Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka Novog Sada - najava


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *