parallax background

BAŠTA BALKANA: Novosadski pronalazač Veljko Milković dospeo i u udžbenike

TELEGRAF: Veljko Milković je genije kojeg Srbija treba da čuva
13 фебруара, 2017
PRAVDA: Da li je Atlantida bila ostrvo u Panonskom moru?
17 јуна, 2018

Internet portal Bašta Balkana je objavio vest da je Veljko Milković, novosadski pronalazač, koji je posle decenija predanog istraživačkog rada i nagrada koje je dobio u zemlji i inostranstvu, zaslužno doživeo i najveće priznanje za svoj rad, a to je da se njegovo ime našlo u udžbeniku za osnovce.


Milković je posle 114 pronalazaka, od kojih se 36 uveliko primenjuje, 12 knjiga prevedenih na svetske jezike i dokumentarno-igranih filmova snimljenih po njima, nakon brojnih domaćih i svetskih nagrada, doživeo i najveću afirmaciju za svoj rad – njegova dostignuća postala su nastavno štivo učenicima osnovnih škola.

U udžbeniku za 7. razred osnovne škole, iz predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje, autori Ivan Tasić i Dragan Glušac učenicima preporučuju moja dostignuća

Veljko Milković

Uz ostale izume, vlasnik je i 25 patenata iz oblasti mehaničkih oscilacija. Njegov dvostepeni mehanički oscilator je 2006. godine proglašen za jednu od stotinu najboljih energetskih tehnologija u svetu, pošto ovaj izum na mnogim mašinama omogućava uštedu energije od čak 12 puta. U pitanju je naizgled jednostavan patent: pumpa za vodu kojom je Milković uspeo da uzdrma temelje nauke, pa ga je američki „Nju enerdži kongres“ preporučio za člana Grupe novih izvora energije koji će se primenjivati u budućnosti.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *