parallax background

Veljko Milković u univerzitetskom udžbeniku: Samogrejna kuća i virologija

SRPSKA TELEVIZIJA USA: Izum srpskog pronalazača koriste stotine kompanija
8 септембра, 2020
NAUKA I MISTERIJE: Panonska Atlantida – Civilizacija Atlantide je bila na prostoru Srbije! (VIDEO)
11 новембра, 2020

Koncept reflektujućih površina, koji se nalazi u sklopu samogrejne ekološke kuće akademika Veljka Milkovića, se pojavio u udžbeniku namenjenom studentima medicine. U udžbeniku pod naslovom Higijena - Medicinska ekologija i javno zdravlje, koji je rezultat grupe autora, a kao urednik se potpisuje Miroslava Kristiforović-Ilić, se preporučuje ugradnja reflektujućih površina u cilju pospešivanja imuniteta na viruse.


U ovom udžbeniku je osnovni akcenat na higijeni, kao i kako kvalitetnim preporukama poboljšati javno zdravlje u smiislu preventive. Pored tradicionalnih obrazloženja koja su narodu poznata pod sloganom "čistoća je polazdravlja", u ovom udžbeniku se govori o rezultatima mnogih naučnih istraživanja iz oblasti medicine, ali i o njihovoj konkretnoj primeni u kombinaciji sa drugim naukama i tehnologijama. U modernom dobu, kada je tehnologija u svakom pogledu nosilac razvoja, a farmaceutska industrija se smatra perjanicom lečenja, prirodni metodi koji se koriste u cilju prevencije oboljenja i očuvanja zdravlja kao da prolaze nezapaženo.

Najaktuelnija tema 2020. godine je epidemija korona virusa oznake SARS-CoV-2 (ili Covid-19), za koji je proglašeno stanje pandemije na globalnom nivou. Ovaj virus predstavlja oboljenje respiratornih organa, a u zavisnosti od stanja imuniteta organizma manifestuje se simptomima koji polaze od obične prehlade, pa do zapaljenja pluća, gubitka čula mirisa i ukusa, itd. Rezultati medicinskih istraživanja u lečenju ovakvih tipova virusa su pokazali da izlaganje sunčevoj svetlosti ima veoma povoljan utican ja preventivu, kao i na brže ozdravljenje obolelih iz više razloga.


Mnogi naučnici danas smatraju da je, uz pravilnu ishranu i uravnotežen stil života, sunčeva svetlost najbolja zaštita od mnogih bolesti. Istraživanja sprovedena širom sveta pokazala su da je dozirano izlaganje ultraljubičastim sunčevim zracima jedna od najefikasnijih metoda lečenja koja je ikada postojala. Delovanjem sunčevog svetla na kožu telo je u stanju da proizvede vitamin D. Ovaj vitamin utiče na pravilan rad mišića i nerava, snižava nivo holesterola u krvi, sprečava gubitak koštane mase, pojavu rahitisa i jača imunološki sistem.

UV zraci uništavaju bakterije i viruse tako što deluju na njihov DNK i RNK i sprečavaju njihovo razmnožavanje.

Poznato je da sunčevi zraci imaju i anti-mikrobno dejstvo na koži i u našoj okolini. UV zraci uništavaju bakterije i viruse tako što deluju na njihov DNK i RNK i sprečavaju njihovo razmnožavanje. Ovaj mehanizam delovanja UV zraka na razaranje mikroba iskorišćen je za dezinfekciju vazduha u bolnicama pomoću UV lampi i sličnih pokretnih uređaja koji se koriste za dezinfekciju bolesničkih soba. Ovaj tip dezinfekcije se može primeniti i tokom epidemija, poput aktuelne COVID-19. Roboti „ubice virusa“ širom sveta su na prvoj borbenoj liniji i ultraljubičastim zracima uništavaju mikrobe.

Kako učiniti da vaša kuća bude anti-virusna?

U udžbeniku Higijena - Medicinska ekologija i javno zdravlje se, između ostalog, daju preporuke za izgradnju i adaptaciju stambenih i poslovnih objekata, kako bi se osigurali najzdraviji uslovi života i rada. Pored preporuka vezanih za orijentaciju objekata i raspored prostorija u odnosu na njihovu namenu, naročita pažnja se posvečuje stepenu osvetljenosti prostorija u kojima se najviše boravi. U tom smislu se govori i o reflektujućim površinama, odabiru boja i materijala koji pružaju visok nivo refleksije dnevne svetlosti, kao i kako tu svetolst uvesti u vaš dom. Iz tog razloga je predstavljen i koncept reflektujućih površina koji je sastavni deo samogrejne ekološke kuće akademika Veljka Milkovića, koji postoji već pune tri decenije i stalno potvrđuje svoju vrednost novim otkrivanjima nauke.


U pasusu koji se nalazi u udžbeniku piše:

Pored refleksije od terena, nekada je korisno na gornjem i donjem delu prozira predvideti dodatne reflektujuće površine, južne orijentacije, pomoću kojih se povećava količina uvedene sunčeve svetlosti i toplote u zgradama.

Ova preporuka se oslanja na mogućnost adaptacije postojećih kuća i zgrada, kako bi se uvela veća količina svetlosti u prostorije, pre svega na prozorima koji se nalaze na južnoj strani zgrada. Ovaj koncept adaptacije objekata - ugradnje reflektujućih površina na postojeće kuće i zgrade je već predstavljen na našem sajtu, pri čemu se predlažu i unapređenja poljoprivrednih i stočarskih objekata u cilju snižavanja troškova grejanja i poboljšanja zdravlja životinja.

Ugradnjom reflektujućih površina se, pored ulaska 2,5x veće količine svetlosti u prostorije, postižu i uštede u troškovima osvetljenja i grejanja u zimskom periodu. Ulazak veće količine svetlosti, posredno i UV zraka, dezinfikuje vazduh u prostorijama i stimulište proizvodnju vitamina D u ljudskom organizmu

Na ovu temu je akademik Veljko Milković objavio brojne naučne radove, od kojih je najnoviji objavljen 18. Maja 2020. godine pod nazivom Reflektujući paneli za solarnu klimatizaciju i zdravstveno bezbedno stanovanje, a u okviru kojeg se nalazi i dodatak koji pojašnjava medicinski aspekt dobrobiti ugradnje reflektujućih površina.

Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković - VEMIRC može pružiti punu podršku po pitanju planiranja unapređenja vaših domova i poslovnih zgrada reflektujućim površinama. Otvoreni smo za sve vidove saradnje i možete nas kontaktirati preko svih mehanizama na kontakt strani.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *