parallax background

Nov naučni rad: Reflektujući paneli za solarnu klimatizaciju i zdravstveno bezbedno stanovanje

Nov naučni rad, akademik Veljko Milković
Nov naučni rad: Sinergija uložene energije i gravitacije kod dvostepenog mehaničkog oscilatora
10 јануара, 2020
Akademik Veljko Milković posetio Agenciju za energetiku Grada Novog Sada
Akademik Veljko Milković u poseti Agenciji za energetiku Grada Novog Sada
27 маја, 2020
Akademik Veljko Milković je objavo nov naučni rad na temu "Reflektujući paneli za solarnu klimatizaciju i zravstveno bezbedno stanovanje". Ovaj rad predstavlja svojevrsni nastavak predstavljanja i promovisanja reflektujućih površina u arhitekturi, građevinarstvu i klimatizaciji, sa osvrtom na dodatne benefite vezane za pobljšanje zdravstvenih uslova stanovanja i obrazloženje poboljšanja.

Reflektujući paneli akademika Veljka Milkovića su deo šireg projekta "samogrejne ekološke kuće", koji je predstavljen pre 30 godina, a i dan danas dobija na aktuelnosti. Unutar tog projekta, reflektujuće površine igraju jednu od ključnih uloga u klimatizaciji prostora tokom cele godine. Jedna od ideja je i adaptacija postojećih objekata ugradnjom reflektujućih površina na južne fasade zgrada u upotrebi.

U ovom radu dati su rezultati korišćenja reflektujućih panela na građevinskim objektima tokom poslednjih decenija, s obzirom na povoljan ishod i nisku cenu, predlaže se šira primena na stambenim, poslovnim i poljoprivrednim objektima. Osnovu modela čine visoko sjajne folije, limovi ili premazi na čvrstom panelu u svrhu niskotemperaturnog zagrevanja, osvetljavanja, dezinfekcije ili hlađenja na principu usmeravanja, odnosno povećavanja ili smanjivanja uobičajene koncentracije sunčevog zračenja na prozore građevinskih objekata.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *