parallax background

Akademik Veljko Milković u poseti Agenciji za energetiku Grada Novog Sada

Nov naučni rad, akademik Veljko Milković
Nov naučni rad: Reflektujući paneli za solarnu klimatizaciju i zdravstveno bezbedno stanovanje
18 маја, 2020
NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Dizajn i matematičko modelovanje pumpe sa klatnom
6 јула, 2020
Dana 27. maja 2020. godine Agenciju za energetiku Grada Novog Sada je posetio Veljko Milkovic, akademik i osnivač “Istraživačko-razvojnog centra Veljko Milković” iz Novog Sada koji je tom prilikom zaposlenima u Agenciji predstavio svoj rad “Reflektujući paneli za solarnu klimatizaciju i zdravstveno bezbedno stanovanje”.

U ovom radu dati su rezultati korišćenja reflektujućih panela na građevinskim objektima tokom poslednjih decenija. S obzirom na povoljan ishod i nisku cenu, g-din Milković predlaže širu primenu ovih panela na stambenim, poslovnim i poljoprivrednim objektima. Osnovu modela čine visoko sjajne folije, limovi ili premazi na čvrstom panelu u svrhu niskotemperaturnog zagrevanja, osvetljavanja, dezinfekcije ili hlađenja na principu usmeravanja, odnosno povećavanja ili smanjivanja uobičajene koncentracije sunčevog zračenja na prozore građevinskih objekata. U grejnoj sezoni omogućeno je provetravanje prostorija zahvaljujući većoj gustini sunčevog zračenja koje prolazi kroz prozore, a tokom leta reflektujući paneli doprinose hlađenju pošto sunčevo zračenje reflektuju u atmosferu te samim tim doprinose i smanjenju globalnog zagrevanja.

Napominjemo da je Agencija za energetiku Grada Novog Sada u sklopu saradnje sa „Istraživačko-razvojnim centrom Veljko Milković“ iz Novog Sada prethodnih godina radila na realizaciji i promociji projekta pod nazivom „Novosadski Energetski Centar“ čiji je krajnji cilj izgradnja javnog i pokaznog samogrejnog objekta koji će služiti kao primer energetske efikasnosti u zgradarstvu koji maksimalno koristi obnovljive izvore energije. Ovaj objekat bi služio kao sedište Agencije i Centra za promociju i edukaciju o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije u cilju podizanja ekološke svesti, razvijanja energetski odgovornog ponašanja i promocije upotrebe obnovljivih i čistih izvora energije. Više informacija o „Novosadskom Energetskom Centru“ može se pročitati na sajtu www.izgradnja.samogrejnekuce.com.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *