parallax background

ŠTAJERSKE NOVICE: Mehanička elektrana i izumi Veljka Milkovića

ŠARENI PORTAL: Kako su Tarabići predvideli ono što je Milković izumeo?
13 јануара, 2021
ŠARENI PORTAL: Da li je zaista nemoguće?
19 марта, 2021

Slovenački internet portal Štajerske Novice objavljuje članak o Veljku Milkoviću sa sledećim uvodom: "Revolucionarni izum srpskog pronalazača iz oblasti mehanike, Veljka Milkovića koristi stotine svetskih kompanija. Najviši domet je dostignut realizacijom mehaničke elektrane u Indiji."


Veljko Milković je izumitelj i straživač u više oblasti, a najveći doprinos je dao u oblasti korišćenja mehaničke energije. Naučni dopinos Veljka Milkovića je otkriće nove pojave u mehanici, koja se takoreći smatrala za istraženu oblast. Zasniva se na spoznaji prednosti upotrebe dvostepenih mehaničkih oscilacija i pogonskog klatna. To njegovo otkriće se smatra i naziva “novom mehanikom” i može da se koristi na milion načina jer se radi o utraefikasnom pogonu. Njegov izum se izučava na svim kontinentima, a kao realizovan se koristi u oko 500 kompanija (mahom u jugoistočnoj Aziji jer su bili najviše zainteresovani) i broj sve više raste jer se javlja još kompanija kad uvidi efikasnost koja se primenjuje. Priznat od zapadnih i drugih stručnjaka. U Srbiji se još uvek ne proizvodi.

Sistemi koji rade po njegovoj zamisli umesto termičke i električne energije kao pogon koriste mehaničku u čijem poznavanju i primeni ovaj pronalazač prednjači u svetu. Tako je u Indiji napravljena elektrana sa mehaničkim pogonom po ideji Veljka Milkovića koja radi kao zatvoren sistem (perpetuum mobile) prvi i jedinstven u svetu. Nakon realizacije mehaničke elektrane ona nadalje struju proizvodi takoreći sama i besplatno.

Pročitajte ceo članak na portalu Štajerske Novice.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *