parallax background

ŠARENI PORTAL: Da li je zaista nemoguće?

ŠTAJERSKE NOVICE: Mehanička elektrana i izumi Veljka Milkovića
14 марта, 2021
ENERGETSKE VESTI: Milkovićev izum menja svet
26 априла, 2021

Redakcija internet stranice Šareni portal je objavila članak o akademiku Veljku Milkoviću pod naslovom "Da li je zaista nemoguće?" u kojem se govori o potencijalu dvostepenog mehaničkog oscilatora da u određenoj konfiguraciji može raditi beskonačno, čime bi ispunio uslove da bude definisan kao perpetuum mobile ili, kako nauka današnjeg doba kaže, nemoguća mašina.


U članku se, između ostalog, navodi:

Fizika nemogućeg je mesto gde se fizika suočava sa granicama ljudske spoznaje. Na jednu stranu bolno područje za izučavanje jer nam govori da imamo granice, a to ne volimo. Na drugu stranu, atraktivno je i zabavno jer nam dopušta da se vinemo iz naše svakodnevnice i odemo pa makar i u mislima u svet gde snovi postaju stvarnost.

A da li je zaista nemoguće?

Naime, novosadski izumitelj Veljko Milković izumeo je mašinu kojom pomera temelje nauke. Prvi put je, prema rečima stranih naučnika, dokazano da se iz jednog mehaničkog procesa može dobiti više energije nego što je u njega uloženo. Milkovićev dvostepeni mehanički oscilator, na osnovu koga je on patentirao jedinstvenu pumpu za vodu, obišao je svet.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *