parallax background

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Modelovanje, simulacija i analiza pumpe za vodu sa klatnom varijabilne dužine

Misterije Atlantide – Petrovaradinska tvrđava krije velike tajne, treba istražiti tunele pod Dunavom! (VIDEO)
4 децембра, 2021
PUTNI DNEVNIK: Veljko Milković, istraživač (VIDEO)
25 децембра, 2021

Dvostepeni mehanički oscilator akademika Veljka Milkovića se istražuje u celom svetu. Svake godine se objavi nekoliko naučnih radova širom sveta koje se bave primenom ovog izuma, a u mnogi od ovih radova su istraživanja vezana za primenu oscilatora na ručnu pumpu za vodu. Naučni rad koji sledi je objavljen u Poljskoj, na Tehnološkom Univerzitetu koji se nalazi u gradu Lođ.


U ovom radu autori Godiya Yakubu, Paweł Olejnik i Jan Awrejcewicz sprovode simulacije, matematička modelovanja i analize ručne pumpe za vodu sa varijabilnom dužinom klatna. U uvodnom delu se navodi:

Sklop klatna, poluge i klipa modeluje poseban dinamički sistem, a zatim se spajaju u mnoge dinamičke sisteme sa stepenom slobode. Ovaj rad uključuje trenje tokom proučavanja dinamike sistema, a zatim je simuliran da bi se potvrdio harmonijski odgovor sistema. Studija je pokazala uticaj varijabilnosti dužine klatna na performanse celog sistema. Uspostavljeno je vertikalno pobuđeno parametarsko klatno promenljive dužine u sistemu koje daje brže i duže oscilacije od klatna sa konstantnom dužinom. Time se postiže veća i bogatija dinamika.

Prikazani rad je praktičan i vredan jer pokazuje najodgovorniji mehanizam za postizanje minimalnog napora za zamahivanje klatna, kao i metodologiju koja garantuje relativno brze i dugotrajne oscilacije, kao što je navedeno u definiciji problema u nastavku. Prvo se uvodi trodimenzionalni model. Zatim su navedene komponente, navodeći funkcije svakog dela sistema. Konačno, princip rada sistema je podržan matematičkim modeliranjem, rezultati numeričkih simulacija pokriveni suštinskim zaključcima

U referencama ovog rada se nalazi nekoliko prethodno objavljenih naučno-istraživačkih radova koji se bave istraživanjem dvostepenog mehaničkog oscilatora primenjenog na klipnu pumpu za vodu. Ovi međunarodni radovi se mogu naći na našem vebsajtu ovde.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *