parallax background

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Nov irigacioni sistem bez ikakvog spoljašnjeg izvora energije

Mišljenja naučne zajednice o dvostepenom mehaničkom oscilatoru (VIDEO)
18 марта, 2022
NOV MEÐUNARODNI NAUČNI RAD: Dizajn i izrada ručne pumpe za vodu sa klatnom kapaciteta 20l/h i podizanje vode na visinu od 1m
27 маја, 2022

Dvostepeni mehanički oscilator akademika Veljka Milkovića se istražuje u celom svetu. Svake godine se objavi nekoliko naučnih radova širom sveta koje se bave primenom ovog izuma, međutim, postoji znatan deo radova koji u referencama i zahvalnicama ne pominje Veljka Milkovića. Ovo je, između ostalog, pokazatelj da je dvostepeni mehanički oscilator postao poznatiji i od samog Veljka Milkovića. Rad koji predstoji je radna verzija objavljena na vebsajtu Research Square, a poreklom je iz Indije.


U ovom radu se autori Ramesh Chandra Nayak, Chandrika Samal, Manmatha K. Roul i Payodhar Padhi bave irigacionim sistemima u poljoprivredi i predstavljaju dvostepeni mehanički oscilator primenjen na klipnu pumpu za vodu kao sistem koji ne koristi nikakav spojašnji izvor energije.. U uvodnom delu se navodi:

Primena tehnologije za navodnjavanje je veoma važna za održivost poljoprivrednika. U ovom radu je predstavljen model navodnjavanja sa klatnom. Dizajnirani model se pričvršćuje na ručnu pumpu za vodu. Razvijeni sistem radiće bez ikakvog spoljnog izvora energije, što će poljoprivrednicima obezbediti maksimalan profit.

Navodi se, između ostalog, da su moderni troškovi navodnjavanja pomoću generatora razločitih tipova, jedan od značajnih troškova u procesu poljoprivredne proizvodnje, te da bi upotrebom pumpe za vodu sa klatnom u ruralnim predelima troškovi proizvodnje mogli biti niži. Rad sadrži i nacrte pumpe za vodu sa klatnom koji su očigledno zasnovani na patentu Veljka Milkovića.

Ono što izdvaja ovaj rad, zajedno sa još 30 koji je Istraživačko-razvojni Centar Veljko Milković - VEMIRC uspeo da nađe, je fenomen da se Veljko Milković, niti naučni radovi u kojima se on pominje, ne nalaze nigde u samom radu, niti u referencama. Ovo je pokazatelj da je u Indiji dvostepeni mehanički oscilator postao poznatiji i prepoznatljiviji od njegovog autora. Razlog ovome je što je Indija zemlja u kojoj je ubjavljeno ubedljivo najviše naučno-istraživačkih radova vezanih za dvostepeni mehanički oscilator.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *