parallax background

NOV MEÐUNARODNI NAUČNI RAD: Dizajn i izrada ručne pumpe za vodu sa klatnom kapaciteta 20l/h i podizanje vode na visinu od 1m

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Nov irigacioni sistem bez ikakvog spoljašnjeg izvora energije
10 маја, 2022
SLOVENAČKE REFERENCE: Autopoeza i oscilacije
10 јуна, 2022

Dvostepeni mehanički oscilator akademika Veljka Milkovića polako ali sigurno osvaja svet. Najnoviji naučni rad koji smo našli je prvi koji upisuje Južnu Ameriku na mesta na kojima se proučava ovaj Milkovićev izum. Ovaj diplomski rad dolazi sa Univerziteta Antonio Narinjo koji se nalazi u Bogoti, prestonici Kolumbije.


U ovom opširnom diplomskom radu autori Jhon Alexander Alape Vega i Rodrigo Romero Bernal izrađuju ručnu pumpu za vodu sa klatnom kapaciteta 20 lit/h i istražuju rezultate podizanja vode na visinu od 1 metra. Kao osnov za izradu ovog rada se navodi problem u snabdevanju pijaćom vodom ruralnih predela Kolumbije, uz komentar da lokalne vlasti nisu voljne da se njime pozabave ili imaju veće prioritete kad su kapitalne investicije u pitanju. Suštinski, ručna pumpa za vodu sa klatnom se navodi kao potencijalno najekonomičnije rešenje koje bi omogućilo da se u ruralnim predelima lakše dolazi do pijaće vode.

U trećem poglavlju ovog rada autori se jasno osvrću na Veljka Milkovića u video snimku na kojem je prikazan rad dvostepenog mehaničkog oscilatora i u samom radu je prikazana i patentna prijava za pumpu sa klatnom. Takođe, na osnovu video snimaka i proračuna koji su prikazani u radu autori su izradili svoj prototip oscilatora kako bi obavili merenja i eksperimente poput podizanja vode na visinu od 1 metra.

Rad možete pročitati na linku ispod (na španskom).

Primena tehnologije za navodnjavanje je veoma važna za održivost poljoprivrednika. U ovom radu je predstavljen model navodnjavanja sa klatnom. Dizajnirani model se pričvršćuje na ručnu pumpu za vodu. Razvijeni sistem radiće bez ikakvog spoljnog izvora energije, što će poljoprivrednicima obezbediti maksimalan profit.

Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *