parallax background

SLOVENAČKE REFERENCE: Autopoeza i oscilacije

NOV MEÐUNARODNI NAUČNI RAD: Dizajn i izrada ručne pumpe za vodu sa klatnom kapaciteta 20l/h i podizanje vode na visinu od 1m
27 маја, 2022
NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Proizvodnja električne energije pomoću klatna i sunčeve energije
24 јуна, 2022

U Sloveniji je objavljena doktorska disertacija na temu "Građevinski blokovi autopoeze u organizaciji 4.0" koja se bavi organizacionim sposobnostima živih bića i u referencama se pominje Veljko Milković i, naročito, njegova knjiga Energetska prekretnica ili apokalipsa. U ovom radu autor Tanja Balažic Paček izjednačuje genijalnost Galilea sa Veljkom Milkovićem i njegovim pojašnjenjem oscilacija.


Autopoeza je prvobitno predstavljena kao opis sistema za koji se kaže da definiše i objašnjava prirodu živih sistema. Kanonski primer autopoetskog sistema je biološka ćelija. Na primer, eukariotska ćelija se sastoji od različitih biohemijskih komponenti kao što su nukleinske kiseline i proteini, i organizovana je u ograničene strukture kao što su jezgro ćelije, različite organele, ćelijska membrana i citoskelet. U užem kontekstu primenjenom na ljudska bića ona se tiče čovekove sposobnosti da, pored biološke održivosti u smislu produženja vrste, organizuje i proizvodno-ekološku održivost kroz modernu industrijsku proizvodnju i distribuciju roba i usluga.

U tom smislu je autor Tanja Blažic Paček svoj diplomski rad zasnovala na ideji autopoeze u organizaciji 4.0 koja predstavlja, u industrijskim okvirima, svojevrsnu zajednicu fizičkih resursa i naprednih digitalnih tehnologija, poput veštačke inteligencije (AI), robota, dronova, autonomnih vozila, 3D štampanja, itd. Međutim, jedna od diskusija je vezana i za to koliko je ljudski um sposoban da napravi kreativan iskorak u organizovanju takvih sistema. Kada kažemo "kreativan iskorak" mislimo na sledeći nivo ekološke održivosti primenom čistih tehnologija umesto prljavih koje su trenutno u upotrebi i tu je mesto dvostepenom mehaničkom oscilatoru kao potencijalnom izvoru električne energije.

U ovoj opširnoj doktorskoj disertaciji autor, između ostalog, citira i Veljka Milkovića iz njegove knjige Energetska prekretnica ili apokalipsa:

Zašto je Galileo video drugačije? Jer on je jednostavno bio genije, što vidimo i kod pronalazača Milkovića, koji njihanje posmatra, inovira i definiše kao oscilaciju. Zamah ka apokalipsi ili samouništenju Milković (2016, str. 1-2) opisuje u delu „Energetska prekretnica ili apokalipsa”. On navodi primere samouništenja planete kroz ratove i energetski neefikasnu tehnologiju koja nije u skladu sa kretanjem živih bića u biosferi. Kroz posmatranje živih bića u prirodnom okruženju, Milković uviđa da su sva prirodna kretanja oscilatorna, kako u kretanju po zemlji i u vazduhu, tako i u kretanju unutrašnjih organa. Pretpostavlja se da je oscilatorno kretanje racionalna pojava u prirodi i da je razvoj energije išao u manje efikasnom pravcu upotrebom rotacionih pogona, koji troše ogromne količine energije na štetu životne sredine.

Tanja Balažic Paček

Autor ovog rada u pravom smislu reči prepoznaje principe autopoeze u pojašnjenjima koja Veljko Milković daje u ovoj svojoj knjizi. Izmeđo ostalih stvari, Milković navodi da su energenti jedan od osnovnih uzroka modernih ratova, te da bi ovi ratovi mogli biti zaustavljeni primenom tehnologija koje već postoje i koje su u skladu sa kretanjem živih bića u biosferi, te da bi takvim nastupom imali i održiv sklad sa životnom sredinom. Ovim se pre svega skreće pažnja na dvostepeni mehanički oscilator kao potencijalan izvor električne energije. U svojoj knjizi Veljko Milković, između ostalog, navodi:

Ptice lete mahanjem krila, slično kao i ribe koje osciluju perajima i repom. Prilikom kretanja ljudi i kopnenih životinja takođe se može govoriti o oscilatornom kretanju, a slično je i sa unutrašnjim organima. Verovatno sve to nije slučajno da kod živih bića postoje takva racionalna ostvarenja. Međutim, kroz razvoj energetike otišlo se u daleko manje efikasnom smeru kroz široku upotrebu rotacionih uređaja (turbine, elise, rotori, zamajci, zupčanici, remenice, lančanici, bregasti mehanizmi...). Tako se rasipa ogromna energija kroz buku, habanje, kavitaciju, a sve na štetu životne sredine. Nabrojane veštačke tvorevine u biosferi nikako ne mogu biti povoljnije od prirodnijih oscilatornih uređaja sa klatnom, čija je upotreba nesaglediva, ali najpre kod stacionarnih mašina (pumpe, kompresori, prese, elektrogeneratori...).

Veljko Milković

Pojavljivanje ovakvih tipova naučno-istraživačkih radova, u kojima su proučavanja oscilacija i dvostepeni mehanički oscilator Veljka Milkovića izvor ideja i inspiracija za primenu u nekim drugim poljima, osim mehanike, je pravi pokazatelj uspeha ovog izuma i višegodišnjih istraživanja oscilacija i njihove primene. Radovi poput ovog upisuju ime srpskog izumitelja Veljka Milkovića i njegov naučno-istraživački rad u daleko šire naučne krugove od onih koji se tiču mehaniče i fizike.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *