parallax background

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Proizvodnja električne energije pomoću klatna i sunčeve energije

SLOVENAČKE REFERENCE: Autopoeza i oscilacije
10 јуна, 2022
NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Pumpa za vodu sa klatnom
8 августа, 2022

U Indiji je objavljen još jedan naučno-istraživački rad na temu proizvodnje električne energije pomoću dvostepenog mehaničkog oscilatora. Ono što ga izdvaja je kombinovanje sa sunčevom energijom. Naučni rad koji sledi je objavljen na Bangalor tehnološkom institutu koji se nalazi u okviru Visvesvaraya tehnološkog univerziteta iz grada Belgaum u Indiji.


U ovom radu autori Deepak A R, Bharath A V, Dalton Rohil C R, Mandev Rajbanshi i Nirajan Ghimire izvode jedinstven pristup kombinujući sučnevu energiju sa dvostepenim mehaničkim oscilatorom u kombinaciji sa elektromagnetima kao odbojnicima koji održavaju oscilacije. Sunčeva energija se akumulira preko solarnih panela u baterije, a odatle se napajaju elektromagneti kojima se održavaju oscilacije. U uvodnom delu autori, između ostalog, navode:

Možemo da implementiramo sistem za proizvodnju energije zasnovan na klatnu u tako dinamičnoj primeni da možemo generisati energiju iz njega. Generator energije klatna je najefikasniji i ekološki prihvatljiv generator energije. Generator energije klatna je mašina koja pretvara kretanje klatna, tj. mehaničku energiju u električnu energiju. Ovo je danas najkorisniji izvor ili mašina za proizvodnju energije.

Ovaj pristup ima za cilj svojevrsnu automatizaciju rada oscilatora koji bi, u ovakovj postavci mogao unedogled da održava oscilacije. Na slici koja prikazuje kako mehanizam izgleda je pojašnjen i princip proizvodnje električne energije od oscilacija, U suštini, drugi kraj poluge je pričvršćen za rotirajući disk tipa radilice koji pretvara kretanje klatna u rotaciju, koja je u osnovi radilica koja pretvara mehaničku u električnu energiju.

Zanimljivo je napomenuti da je dizajn oscilatora koji je prikazan veoma sličan dizajnu pumpe za naftu koji je Veljko Milković predvideo kao jednu od mogučih primena dvostepenog mehaničkog oscilatora.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *