parallax background

IDEJA: Veljko Milković predlaže šta možete da koristite umesto čeličnog kugličnog ležaja kod dvostepenog mehaničkog oscilatora

ATLANTIDA KONAČNO OTKRIVENA: Veljko Milković nudi 100.000 dinara onome ko pobije njegovu tezu
15 септембра, 2022
Veljko Milković: Kako učiniti dvostepeni mehanički oscilator efikasnijim? (VIDEO)
29 октобра, 2022

Akademik Veljko Milković stalno radi na novim primenama i usavršavanju njegovog najistaknutijeg izuma dvostepenog mehaničkog oscilatora. Ovaj izum je postao predmet brojnih naučno-istraživačkih radova objavljenih širom planete, a interesovanje za izučavanjem njegove primene ne jenjava već 20 godina kako u naučnim krugovima, tako i kod entuzijasta. U ovom članku Milković nam predstavlja unapređenja dvostepenog mehaničkog oscilatora.


Mnogi pokušavaju da naprave replike, neki su i uspeli, ali uglavnom uz pomoć čeličnih kugličnih ležajeva. Inače, ovi ležajevi i nisu tako loši, jer zapravo predstavljaju najčešći tip ležajeva koji se koristi u gotovo svim mehaničkim operacijama. Oni omogućavaju adekvatan rad pokretnih delova mašina, odnosno njihova osnovna funkcija jeste prenos opterećenja sa pokretnih na nepokretne delove mašina. Sastoje se od dva prstena, jedan sadrži kuglicu (loptu), a drugi prenosi opterećenje kroz tu kuglicu.

Jedan od prstenova je stacionaran, a drugi je povezan sa rotirajućim sklopom, na primer, vratilom. Na taj način jedan od pokretnih prstena rotira i pruža kretanje kuglicama, dok rotacijsko kretanje kuglice ima tendenciju da rotira drugi prsten ležajeva. Sve je u stanju da se vrti glatko, jer sferni oblik lopte samo dodiruje unutrašnji i spoljašnji prsten u vrlo malim tačkama. Međutim, ovo može biti i prepreka ako se ležaj ne koristi pravilno, a zbog male površine kontakta koji drži određeno opterećenje, kuglice se mogu deformirati i uništiti ležaj pod tako velikim opterećenjem.



Čelične kuglične ležajeve najčešće koriste i drugi konstruktori za svoje replike dvostepenog mehaničkog oscilatora koji je izumeo novosadski akademik Veljko Milković. Veljko kaže da je na osnovu i zbog njegovog izuma urađeno na stotine naučnih radova i da je napravljeno na hiljade i hiljade oscilatora poput njegovog, ali da do sada nije primetio da je bilo ko od naučnika ili entuzijasta koristio keramičke ležajeve, koji su po rečima našeg izumitelja mnogo bolji u odnosu na čelične.

Pretraživao sam i ključne reči i došao sam do zaključka da se do sada ni u jednom radu ne spominju keramički ležaji, koji su po mom mišljenju mnogo bolji od čeličnih. Naime, kod običnih ležajeva i kuglice i vođice kuglica su pravljene od čelika i zato se brže habaju. Keramičke kuglice se prave tako da budu glatkije od čeličnih, pa će ovakav ležaj biti i nešto brži što će svakako doprineti i da dvostepeni mehančki oscilator dobije ubrzanje pri merenju. Takođe, keramičke kuglice su tvrđe i sporije se habaju od čeličnih, što znači da će keramički ležaj duže da traje. Osim toga, kod ovih ležajeva i kuglice i vođice su pravljeni od keramike. Zbog velike tvrdoće, ovi ležajevi traže veoma preciznu obradu da bi radili kako treba. Ukoliko su kvalitetni i skupi, biće dugotrajniji i “brži” od čeličnih ležajeva. Ipak, zbog tvrdoće i krtosti, slabije podnose udarce, tako da pri jakom udaru imaju više šanse da se oštete.

Veljko Milković

On ponavlja da ukoliko su kvalitetni i skupi, biće dugotrajniji i “brži” od čeličnih ležajeva, a što je najvažnije kod oscilatora jeste da su kuglice od keramike, lakše od čeličnih, a to kontretno znači da uz pomoć keramičkih ležajeva može da se smanji i trenje kod rotacija.

Milković napominje da je i 2015. godine laboratorijsko merenje dokazalo da stostruko duže osciluje elastično klatno u odnosu na asihroni motor, a to merenje je izvršio prof. dr Slobodan Milovančev sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Tada je Milovančev došao do zaključka da su čelični ležajevi pravili mali problem, ali je Milovančev ipak uspeo u svojim merenjima da dokaže kako Milkovićev dvostepeni mehanički oscilator dobija 12 puta više izlazne od uložene energije, a od tada do danas niko nije argumentovano osporio ova merenja i istraživanje.

Sve ovo je lako izvodljivo, ali pod uslovom da se postavljanja keramičkog ležaja ne koristi sila. Zato smatram da je karamički ležaj odlična zamena za čelični koji se može kupiti na svakom ćošku, dok keramičkih u našoj državi baš i nema, a i skuplji su u odnosu na čelične.

Veljko Milković

Ipak, Milković je naglasio da postoji još bolje rešenje i od keramičkih ležajeva, a to je i osnovna razlika između prvobitno patentiranog dvostepenog mehaničkog oscilatora i unapređene verzije, a tajna leži u primeni elastičnog klastna umesto klatna sa krutim nosačem, o čemu smo pisali prvi put novembra 2021. godine (Nova, brza, poboljšana verzija dvostepenog mehaničkog oscilatora! (VIDEO)) Naime, kod novog prototipa nisu se javili neki nepredviđeni problemi poput neželjenih horizontalnih oscilacija, tako da ovaj poboljšani prototip predstavlja dobar osnov za izradu oscilatora većih dimenzija. Ovaj oscilator radi na većim brzinama, oscilacije duže traju, nema gubljenja energije koje je bilo kod upotrebe kugličnih ležajeva i krute strukture. Kao primarnu upotrebu ovog modela oscilatora Milković navodi uštedu energije kod postojećih mašina poput drobilica, mlinova, pokretača pumpi, kompresora.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *