parallax background

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Eksperimentalna istraživanja proizvodnje energije uz upotrebu klatna

TV SVETLO: Moje izume koristi svet, a Srbija uvozi! (VIDEO)
6 октобра, 2019
AGROKLUB: Reflektujući paneli donose uštede i u poljoprivredi
3 децембра, 2019

Istraživanja mogućnosti primene dvostepenog mehaničkog oscilatora akademika Veljka Milkovića u svetu ne jenjavaju. Svake godine se objavi nekoliko naučnih radova širom sveta koje se bave konkretnom primenom ovog mehanizma i najviše je radova na temu primene dvostepenog mehaničkog oscilatora na klipnoj pumpi za vodu. Međutim, u porastu su istraživanja vezana za proizvodnju električne energije uz upotrebu ovog mehanizma. Naučni rad koji sledi je objavljen u Mijanmaru (nekadašnja Burma), na Odseku za mehanički inženjering Tehnološkog univerziteta u gradu Janguonu (Yahgon).


U ovom radu autori Than Than Htike, Han Lwin Soe i Kyaw Myat Moe istražuju mogućnosti proizvodnje električne energije uz upotrebu dvostepenog mehaničkog oscilatora. U uvodnom delu se navodi:

Ovaj rad se bavi proizvodnjom energije iz gravitacije. Štaviše, ovaj rad je takođe namenjen dobijanju korisne i zelene energije korišćenjem gravitacionog efekta. U ovom radu je izveden dvostepeni mehanički oscilator sa zupčastim mehanizmom, bregastim mehanizmima i dinamom za izvođenje eksperimenta. Proces ove mašine je da kada se klatno primenjuje sa ulaznom energijom, klatno osciluje na slobodnoj pokretnoj tački osovine i ovaj efekat oscilovanja pomera krak poluge čime proizvedi drugo kretanje na suprotnom kraju poluge poput klackalice. U međuvremenu, na drugoj ivici kraka poluge, izlaz može biti dostupan kao efekat udara. Ovaj efekat se može koristiti kao izlazna energija za pokretanje drugih mehanizama kao što su čekić, pumpa za vodu, elektromotor i generator za korisnu energiju.

Za potrebe merenja je izrađen test model dvostepenog mehaničkog oscilatora prema nacrtima akademika Veljka Milkovića i obavljena su prva merenja koja se odnose na tri različite dužine ruke sa dve različite težine klatna na drugoj strani. Sledeće, obavljena su merenja ulazne energije i izlazne snage koja se dobija u odnosu na ugao pod kojim je inicirana prva oscilacija (30, 60 i 90 stepeni). Nakon toga su urađena poređenja učinkovitosti između različitih dužina krakova i masa klatna, da bi, na kraju, bila izvršena poređenja krajnjih merenja učinka pod prethodno predstavljenim različitim parametrima.

Važno je napomenuti da se u referencama istraživači pozivaju na nekoliko radova akademika Veljka Milkovića, ali takođe i na rad prof dr Jovana Marjanovića, kao i nekoliko radova objavljenih na Indijskim univerzitetima koji se bave dvostepenim mehaničkim oscilatorom. Ovi međunarodni radovi se mogu naći na našem vebsajtu ovde, dok se rad prof dr Jovana Marjanovića nalazi u delu Teorija i matematika, kao i Eksperimenti i merenja.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *