parallax background

AGROKLUB: Reflektujući paneli donose uštede i u poljoprivredi

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Eksperimentalna istraživanja proizvodnje energije uz upotrebu klatna
1 новембра, 2019
BALKAN INFO: Veljko Milković – Izumeo sam beskonačni izvor energije i poklonio ga svetu! (VIDEO)
4 јануара, 2020

Internet portal Agroklub je uradio intervju sa akademikom Veljkom Milkovićen povodom njegovog koncepta reflektujućih površina primenjenog u poljoprivrednoj proizvodnji. Štale i staje mogu da se izgrade po sličnom principu kao samogrejne eko - kuće jer se zapravo povoljnijom temperaturom obezbeđuje veća produktivnost u proizvodnji hrane, navodi Milković.


Između ostalog u članku se navodi:

Zahvaljujući novosadskom pronalazaču i akademiku SAIN-a (Srpska Akademija Izumitelja i Naučnika), Veljku Milkoviću, u Srbiji blizu tri decenije postoji desetak samogrejnih ekoloških kuća odnosno solarnih zemunica koje su se pokazale kao odlična investicija zahvaljujući reflektujućim panelima, koji mogu da se koriste i u poljoprivredi i jer je ovaj princip posebno interesantan u uzgoju svih vrsta domaćih životinja

Štale i staje mogu da se izgrade po sličnom principu kao samogrejne eko - kuće jer se zapravo povoljnijom temperaturom omogućava veća produktivnost u proizvodnji hrane. Objekti sa zemljanom zaštitom, mogu da se prilagode za uzgoj svih vrsta domaćih pa i drugih vrsta životinja.

akademik Veljko Milković

Zbog bržeg rasta i sazrevanja biljaka, efekat propusnosti može da se ugradi na stakleniku ili plasteniku, a pored uzgoja određenih poljoprivrednih useva, sličan princip može da se upotrebljava i za uzgoj pečuraka, desalinizaciju morske vode ili destilaciju zagađene vode. "Ovi paneli su se odlično pokalazi u u sušarma, ostavama i magacinima za hranu, ali i vinarijama. Sve ovo je izvodljivo po konceptu samogrejnosti", zaključio je on.

U novembru 2002. godine dobio je i svoje najveće priznanje - novembarsku povelju Grada Novog Sada za projekat eko - kuće, kao i za izuzetan doprinos za inovacije u oblasti ekologije i energetike. Kasnije 2009. godine, dobio je i priznanje za jednu od devet najboljih tehnoloških inovacija u Srbiji. Zatim sledi Međunarodna nagrada za održivost "Energy Globe Award 2010", kada je ovaj izum postao nacionalni pobednik za Republiku Srbiju za 2010. godinu.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *