parallax background

EKAPIJA: Samogrejna ekološka kuća, patent našeg akademika – Koncept stanovanja za budućnost?

NOV MEĐUNARODNI NAUČNI RAD: Pumpa za vodu sa klatnom
8 августа, 2022
ZAVEŠTANJE ATLANTIDE: Panonska Atlantida i Veljko Milković pomenuti u novoj knjizi
9 септембра, 2022

Renomirani srpski internet portal Ekapija je objavio intervju sa akademikom Veljkom Milkovićem na temu njegovog patenta - samogrejne ekološke kuće. U ovom članku se navodi da je, u svetlu trenutne energetske krize, ovakav koncept stambenih objekata koji ima visoke uštede u potrošnji energije verovatno jedan od najisplativijih i najekonomičnijih budućih koncepata stanovanja koji postoje već danas.


U članku se, između ostalog, navodi: Koncept "Samogrejne ekološke kuće" koju je patentirao akademik Veljko Milković predstavlja objekat koji se greje pomoću sunčeve energije uz pomoć pasivne solarne arhitekture. To se postiže pomoću instaliranih reflektujućih površina oko prozorskih okvira čime se uvećava toplota i svetlo koje ulazi u objekat. Ovakav nesvakidašnji tip kuće, suštinski je različit od klasične kuće. Specifičnosti su da je ekološka kuća ukopana i prekrivena zemljanim slojem i svojom jedinom otvorenom stranom orijentisana ka jugu radi maksimalnog zahvata sunčeve svetlosti. Umesto krova ovakva kuća ima zemljani omotač pozicioniran oko kontrukcije kuće kako bi se obezbedilo maksimalno zadržavanje sunčeve energije.

Kako je za eKapiju rekao tvorac ovog patenta Veljko Milković u periodu energetske krize primetno je povećano interesovanje za ovakav tip gradnje: "Mnogi se javljaju, ima interesovanja iz inostranstva, Amerike, Makedonije, Crne Gore i ostalih bivših republika. Ljudi su počeli da razmišljaju kako da sa najmanje novca dobiju najveću sigurnost."

Po ovom konceptu u Srbiji je već izgrađeno desetak porodičnih zemunica. Međunarodna fondacija Energy globe proglasila je 2010. godine samogrejnu ekološku kuću nacionalnim pobednikom "Energy Globe Award" za Republiku Srbiju za uspešno rešenje upotrebe solarne energije u arhitekturi i postignute izvanredne rezultate energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Pročitajte ceo članak na portalu Ekapija.


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *